070-7446499 info@tppkodent.nl

Uw eerste kunstgebit

Wij zijn pas tevreden als u met een stralende glimlach de deur uit loopt!

Van eigen tanden en kiezen naar uw eerste kunstgebit

Uw eigen tanden en kiezen vervangen door een kunstgebit is niet een keuze die van de ene op de andere dag is gemaakt. Ziet u hier al jaren tegen op of durft u de stap niet te maken omdat u bang bent dat er iets verandert in uw gezicht? Bij TPP Kodent bent u in goede handen van onze ervaren tandprotheticus, die u tijdens een vrijblijvende kennismaking graag over alle mogelijkheden vertelt. Door uw wensen centraal te stellen zorgen wij voor een kunstgebit dat zo natuurlijk mogelijk oogt en aanvoelt. Zodat u weer met een stralende lach naar buiten gaat!

Plan vrijblijvend en kosteloos een afspraak

De kans is groot dat uw tandarts of kaakchirurg u naar ons heeft doorverwezen. Indien dat niet het geval is zullen wij u hier eerst naar doorverwijzen na een eerste kennismaking in onze praktijk. De tandarts of kaakchirurg zal dan een behandelplan maken voor het trekken van de tanden en kiezen. Onze tandprotheticus Cynthia zal tijdens de intake met u de mogelijkheden en de beperkingen doornemen voor uw prothese. Op basis van uw wensen komen we dan samen tot een behandelplan waar u achter staat.

“Wij zorgen voor een stralende glimlach die bij u past.”

Al meer dan 10 jaar specialist in gebitsprotheses

Het repareren en maken van gebitsprotheses heeft Cynthia als kind al met de paplepel ingegoten gekregen. Sindsdien heeft ze meerdere opleidingen gevolgd en runt nu al meer dan 10 jaar met plezier haar praktijk, met passie voor het vak én haar patiënten. Naast haar deskundigheid kunt u rekenen op de beste kwaliteit. TPP Kodent maakt namelijk ten allen tijde gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen en de nieuwste technieken en systemen. Bovendien is er voldoende controle achteraf, zodat u en uw omgeving zo lang mogelijk kunnen genieten van uw stralende lach!

Ervaringen van onze patiënten

Na een leven lang met kronen en bruggen voor het eerst toe aan een prothese. Deze voor mij grote stap werd uitstekend begeleid door het team van Kodent. Na een gelukkig beperkt aantal behandelingen kijk ik nu in de spiegel naar een prima prothese die door dit team uiterst vriendelijk en vakkundig is aangebracht. Handig was ook dat afspraken en informatie-uitwisselingen per e-mail plaatsvonden.

Vanaf de eerste afspraak t/m de behandelingen zijn zeer goed geweest. Veel aandacht en vragen naar de cliënt om zo goed mogelijk de prothese te maken en later eventueel aan te passen.

Behandelplan

Het trekken van de tanden en kiezen

Het trekken van de tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer, want dat is een nogal grote ingreep. De tandarts trekt eerst uw kiezen en uw tanden trekt hij pas later, zodat u niet zonder tanden hoeft te lopen. Tussen het trekken van kiezen en tanden zit doorgaans enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees en het kaakbot de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen, met eten is dat een beetje behelpen. Als de wonden nog niet genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel eten. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. Meestal zal uw kauwvermogen wel minder zijn.

Het maken van het kunstgebit

Voordat uw tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt worden door uw tandprotheticus afdrukken van uw kaken gemaakt. Deze afdruk dient als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit. Misschien bevalt de kleur, de stand of vorm van uw eigen tanden niet helemaal. Bij het vervaardigen van uw kunstgebit kan rekening gehouden worden met uw wensen.

Het kunstgebit wordt direct geplaatst

Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit. Als u het resultaat in de spiegel bekijkt, zal het er wat vreemd uitzien. U hoeft hier niet van te schrikken, er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

De eerste dag

De eerste dag zal uw kunstgebit nog niet lekker zitten. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u het niet uit uw mond halen. U kunt er de wonden weer me opentrekken. En omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in de mond passen.

De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Dan neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dat betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur kunt ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Waarschuw dan uw tandarts/kaakchirurg. Doe dat ook als u pijn houdt. In elk geval niet zomaar een pijnstiller nemen, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden. De tandarts/kaakchirurg bespreekt met u wat u de eerste 24 uur wel en niet mag doen.

Wennen aan het eerste kunstgebit

Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet de tandarts/kaakchirurg dat, of doet u het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje zout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken. Spoelen met lauwe kamillethee kan ook heel goed.

Als de wonden beginnen te genezen zal de pijn verminderen en kunt u langzaam gaan wennen aan uw eerste kunstgebit. Dat vraagt tijd. Het gaat bij de een veel sneller dan bij de ander.

Nazorg

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken. Dit is vaak een onopgemerkt proces. De onderkaak slinkt vier keer zo snel als de bovenkaak. Wanneer de noodprothese (immediaat prothese) erg los gaat zitten kan deze worden aangepast door er een laagje in te leggen (wij noemen dat rebasen).

Kosten en vergoeding

Als gecontracteerde Tandprothetische praktijk in Rijswijk hebben wij zorgcontracten met vrijwel alle zorgverzekeraars in Nederland. Voor u betekent het dat uw behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar wordt gedeclareerd. Kosten die voor uw rekening zijn worden dan door uw eigen zorgverzekeraar of via Famed aan u doorberekend.

De basisverzekering voorziet u een vergoeding van 75% voor de kosten van een volledig kunstgebit. Uw eigen bijdrage is 25%. Indien u een aanvullende verzekering heeft krijgt u ook nog een gehele of gedeeltelijke vergoeding van uw eigen bijdrage. Nadat u van ons de begroting heeft ontvangen kunt u bij uw eigen zorgverzekeraar nagaan hoeveel er precies vergoed wordt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw eerste kunstgebit?

Tijdens het intakegesprek kijken wij samen met u naar een passende oplossing voor uw gebit.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voor ik ben hersteld na het trekken van mijn tanden en kiezen?

De herstelperiode duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.

Wanneer wordt het noodgebit geplaatst?

Nadat uw tandarts of kaakchirurg de tanden en kiezen heeft verwijderd wordt uw noodgebit direct op uw ontstane wonden geplaatst.

Wat kost een eerste kunstgebit?

De prijs kan erg verschillen en is onder andere afhankelijk van het materiaal dat er gebruikt wordt. Bovendien bestaat uit een deel techniekkosten en een deel tandartskosten, dus het is ook afhankelijk van hoeveel tanden en kiezen er getrokken moeten worden. Omdat we bij TPP Kodent werken met de nieuwste technieken en de beste materialen kunnen we protheses zo efficiënt en duurzaam mogelijk maken. Zo doet u langer met uw kunstgebit, waardoor u op termijn kosten bespaart.

Hoe houd ik mijn kunstgebit schoon?

Het is raadzaam de prothese 2 tot 3 keer per week schoon te maken met een daarvoor bedoelde protheseborstel en prothesereinigingsmiddel. Deze zijn bij de drogist te vinden. Wanneer u heeft gegeten spoelt u de prothese af. Uw prothese is namelijk erg gevoelig voor aanslag van eten en bacteriën en het is dus raadzaam deze zo goed mogelijk schoon te houden om hier eventueel uit voortvloeiende ziektes te voorkomen.

Hoe lang gaat een eerste kunstgebit en een noodgebit mee?

Een noodgebit en een eerste kunstgebit gaan (afhankelijk van de pasvorm) gemiddeld 1 jaar mee. Ze zijn met zorg vervaardigd om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Vijl of slijp nooit aan uw kunstgebit. Als u hierdoor de pasvorm verandert kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie. Een goede hygiëne voor uw mond en uw prothese is bovendien van het allergrootste belang voor het behoud van uw kunstgebit. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn.

Wat zijn de alternatieven voor een kunstgebit?

Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. Implantaten helpen om dit tegen te gaan en daarom is een implantaatgedragen prothese (klikgebit) een goed alternatief voor een kunstgebit. Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geschroefd en neemt als het ware de functie van de tandwortel over, waardoor uw prothese stevig blijft zitten. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee of vier implantaten voldoende. Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die door het lichaam niet worden afgestoten. Een implantaat in de bovenkaak is zeldzaam; implantaten in de onderkaak daarentegen komen veelvuldig voor. Een kunstgebit wordt ‘los’ in de mond gedragen en wordt op de plek gehouden door de precieze pasvorm. Een klikgebit wordt ook wel een kunstgebit op implantaten genoemd.

Ervaringen van patiënten

Hier werken werkelijk super meiden, deskundig, meevoelend super lief en hulpvaardig. Niets is ze teveel en denken goed met je mee.

Ik werd heel vriendelijk geholpen en alles werd goed uitgelegd. Je merkt dat ze hun werk graag uitvoeren. Het is daar schoon en nu met de warmte is de airco aan. Ben 1 keer tussendoor geweest omdat ik pijn had en werd snel geholpen en afspraken worden goed nagekomen.

Iedere dag een lach die bij u past?

Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.